
6 Sfaturi la sudarea WIG/TIG
Sudarea cu electrod nefuzibil în mediu de gaz inert (WIG) poate prezenta anumite probleme ce pot compromite calitatea şi rezistenţa unei suduri dacă nu este executată corect. Prin cunoaşterea acestor probleme premergătoare sudării va rezulta o economie de timp şi costuri aferente eventualelor reparaţii.
Alegerea echipamentului şi a consumabilelor potrivite şi respectarea câtorva paşi de pregătire a sudării vor asigura o sudură de calitate. Consideraţi aceste 6 sfaturi pentru a va maximiza succesul şi a deveni un sudor WIG mai performant.
1. Cunoaşterea materialului
Ca la majoritatea procedeelor de sudare, unul din primii factori pe care trebuie să îi luaţi în considerare este tipul de material ce urmează să îl sudaţi şi caracteristicile sale. Este de asemenea critic să cunoaşteţi solicitările la care sudură voastră va fi supusă.
Aceşti factori influenţează tipul de material de adaos care este cel mai potrivit pentru aplicaţie. De exemplu, dacă materialul urmează să fie anodizat după sudare sau dacă produsul finit trebuie să îndeplinească cerinţele de rezistenţă structurală la încercări mecanice, alegeţi un material de adaos care să confere prin aliere proprietăţile mecanice şi chimice cerute. Acest aspect este cu atât mai important la sudarea oţelurilor inoxidabile sau aluminiului datorită tendinţei crescute de deformare şi fisurare.
La sudarea WIG a aluminiului, aflaţi mai întâi ce aliaj sudaţi pentru a putea alege sârmă potrivită. Cereţi producătorilor tabele cu informaţii despre compoziţia aliajului.
2. Alegeţi electrodul potrivit
Elementul central la sudarea WIG este electrodul de wolfram, element metalic nefuzibil prin care trece curentul la arcul electric. Cunoaşterea electrodului este foarte importantă. Grosimea materialului ce urmează să fie sudat şi curentul de sudare sunt factorii cei mai importanţi când alegem tipul de electrod.
Există o varietate mare de electrozi de wolfram, cu diametrul de la Ø 0.5- 8 mm şi se găsesc în industrie la lungimea standard de 175mm. Se pot găsi şi la alte lungimi dar preţul va fi mai ridicat. Electrozii sunt compuşi din wolfram pur sau pot fi aliaţi cu pământuri rare şi oxizi. Pentru a elimina confuzia privind diferitele tipuri de electrozi, fiecare este codat cu o anumită culoare. In tabelul 1 sunt prezentate principalele tipuri si caracteristici ale electrozilor de wolfram conform SR EN ISO 6848.

Our amazing team is always hard at work
În funcţie de materialul ce se sudează, se poate folosi electrodul din wolfram pur, folosit în mod uzual la sudarea aluminiului în curent alternativ sau electrozi cu ceriu, lantaniu, pământuri rare, şi electrozi toriati. Fiecare opţiune are caracteristici proprii potrivite anumitor aplicaţii şi materiale. Wolframul ceriat este potrivit pentru majoritatea aplicaţiilor , iar electrozii toriati şi cu lantaniu sunt opţiuni bune pentru sudarea oţelului inoxidabil sau oţelurilor înalt aliate.
Electrozii toriati au un comportament mai bun la sudare datorită capacităţii mari de emitere de electroni, ceea ce înseamnă o mai bună stabilitate a arcului electric. Singurul dezavantaj al electrozilor toriati este faptul că aceştia sunt uşor radioactivi, prin urmare trebuie urmărite şi respectate instrucţiunile emise de producător.
3. Curăţarea materialului
Ca în majoritatea aplicaţiilor sudate, curăţarea materialului este imperioasă, chiar critică în cazul sudării WIG. Contaminarea sudurii duce la probleme precum pori în baia metalică fapt ce necesită remedierea sau chiar rebutarea piesei. Acest aspect devine cu atât mai important când lucrăm cu materiale scumpe precum titan sau aluminiu.
Uleiul, grăsimile şi praful trebuiesc mereu îndepărtate de pe piesa de sudat pentru a elimina contaminarea sudurii. Folosiţi produse de curăţare şi degresare şi ştergeţi cu o cârpă uscată şi curată. Nu folosiţi produse ce conţin cantităţi mari de clor care pot duce la probleme de sănătate din cauza noxelor create de arcul electric.
De asemenea este important să păstraţi materialele de adaos în spaţii închise, curate şi uscate. Păstrarea unui mediu controlat este importantă pentru a preveni oxidarea materialului de adaos. Un alt factor cheie este depozitarea corectă a materialelor de baza. Spre exemplu, aluminiul trebuie depozitat separat faţă de alte materiale , pentru a minimiza riscul de oxidare.
Evitarea contaminării prin utilizarea aceloraşi scule pentru curăţare este importantă. Se recomandă folosirea periilor de sârmă şi a discurilor de polizat în mod separat pentru fiecare tip de material.
4. Fixaţi piesa pentru a preveni deformaţiile
Fixarea piesei ce urmează a fi sudată este unul din cei mai importanţi factori la sudarea WIG. Acest lucru devine cu atât mai important la sudarea tablelor de grosimi mici. Fixaţi piesa în cât mai multe puncte posibile pentru a preveni ca anumite secţiuni să se ridice, şi astfel să se deformeze.
Când este posibil folosiţi dispozitive de fixare pentru a stabiliza piesă. Există multe cazuri când acest lucru devine util, mai ales în cazul pieselor de gabarit mai ridicat. De asemenea poate fi utilă construirea unor suporţi de sprijin care să va ajute să va menţineţi precizia în timpul sudării.
Aceste operaţii pot necesită mult timp, şi în multe cazuri poate dura mai mult pregătirea decât sudarea propriu-zisă. În schimb, o fixare corespunzătoare şi folosirea unor suporţi de sprijin vor elimina riscul de apariţie a defectelor survenite prin mişcări ale piesei sau ale operatorului.
5. Faceţi teste înaintea sudării WIG
Pentru a va asigura că parametrii sunt corecţi, faceţi probe pe materiale similare când este posibil. Cu cât piesa este mai dificilă de sudat, iar materialul mai scump, ca de exemplu în cazul titanului, cu atât e mai important să efectuaţi astfel de teste. Astfel se reduce riscul de apariţie a problemelor în timpul sudării, mai ales dacă este vorba de piese unicat sau suduri critice. De asemenea, făcând probe pe materiale similare, veţi vedea cum se comportă baia metalică la parametrii aleşi.
Ca şi fixarea piesei, acest pas se va justifică mai târziu prin rezultatele îmbunătăţie la sudare.
6. Folosiţi lentile de gaz
Protecţia de gaz are un impact semnificativ asupra calităţii sudurii. Folosind lentile de gaz, acestea schimbă modul de curgere a gazului prin duză, şi îmbunătăţeşte accesul protecţiei de gaz la îmbinarea sudată.
Printre consumabilele folosite la sudarea WIG se numără duzele de gaz, pensetă, portpenseta, inel de izolare, capac de fixare. Lentilă de gaz se va monta prin înlocuirea portpensetei standard la pistoletele WIG. O portpenseta standard are de regulă 4 găuri prin care se distribuie gazul. În contrast, o lentilă de gaz are o sită fină care permite curgerea uniformă în jurul electrodului, băii metalice şi a arcului electric.

Lentilă de gaz conferă o protecţie mult îmbunătăţită a băii metalice, fapt cu atât mai important când sudăm metale precum oţeluri inoxidabile, titan şi INCONEL. De asemenea, lentilele de gaz sunt benefice şi la sudarea oţelului şi aluminiului. Când întâlniţi aplicaţii care necesită protecţie de gaz mărită sau o mai bună accesibilitate la îmbinări complicate, o lentilă de gaz permite scoaterea electrodului de wolfram până la cusătură sudată. Notă: folosirea unei lentile de gaz necesită o duză de gaz cu un diametru mai mare.
Sursă: Mark Kadlec, Welding Engineer – Practical Welding Today