[vc_row][vc_column][vc_column_text][heading subtitle=”” size=”4″ heading_class=”style-3″ heading_style=”divider-sm”]TESTAREA SUDORILOR SI OPERATORILOR DEBITARE[/heading]

Dezvoltarea şi diversificarea tehnicilor de sudare şi debitare coroborată cu faptul  meseria de “sudor” sau “operator debitare” este relativ genericăcrează probleme şi costuri ridicate în ce priveşte testarea acestor specialişti.

Exemplu:

Un angajator care solicită pritr-un anunţ publicitar “angajez sudori” are şansă  cheltuiască bani şi timp în vederea testării acestora. Un sudor MIG/MAG foarte bun poate  nu cunoască deloc tehnică de sudare WIG sau sudarea cu electrod învelit…De multe ori nici un anunţ de genul “angajez operatori debitare“ nu scuteşte angajatorul de inconfortul unor costuri, pentru  între un operator debitare manual şi operator debitare mecanizată este o mare diferenţa  şi între debitare cu plasmă-debitare oxigaz.

Având în vedere cele expuse mai sus, Transisud propune partenerilor săi un program de testare a sudorilor şi operatorilor debitare, bazat pe profesionalism care  răspundă următoarelor deziderate.

[heading subtitle=”” size=”4″ heading_class=”style-3″ heading_style=”divider-sm”]EXPERIENTA SI PROFESIONALISM[/heading]

 • Vizand gama de produse , coroborat cu tehnica de sudare-debitare existenta sau viitoare , ce profil profesional va avea persoana testata?
 • Care este gradul de calificare la care este , sau se preconizeaza sa fie  sudorul ?
 • In urma unor programe de perfectionare ulterioare , poate persoana respectiva sa atinga performantele cerute ?

Acest pachet de servicii are la baza un know-how european, iar rezultatele obtinute in acest domeniu au multumit beneficiarii nostri.

Un exemplu edificator  il reprezinta modul in care Transisud a colaborat cu citeva firme din strainatate:

 • Firme din : Spania, Israel, Italia, Cehia, Germania, Ungaria, Grecia, etc, care doreau sa angajeze sudori din Romania, au solicitat serviciile unei firme romineste de plasare a fortei de munca.
 • Firma de plasare a fortei de munca a dat un anunt “ angajez sudori” …din toata tara.
 • Testarea a avut loc la sediul Transisud care , contracost , a pus la dispozitia partenerilor cele necesare: echipamente, materiale, personal, etc
 • Aproape de fiecare data , la testare , au participat specialisti in domeniu de la firmele straine.
 • Datorita anuntului evaziv, la testare s-au prezentat , de fiecare data, zeci de persoane, fapt care a ridicat foarte mult costurile testarii…
 • Specialistii Transisud ( ingineri, sudori ) nu au fost solicitati pentru o implicare majora, dar procedurile de testare din diferite tari a reprezentat un bun know-how pentru acestia. De fiecare data specialistii straini care au venit au adus proceduri de testare clare, cu punctaje pe fiecare competenta, care nu au lasat loc de interpretare.
 • Rezultatele testarilor, in majoritatea cazurilor, au fost sub asteptari: mai putin de 10 % din sudorii testati au fost selectionati ( nici un sudor nu a fost acceptat de firmele din Spania, Grecia, Israel)

[heading subtitle=”” size=”4″ heading_class=”style-3″ heading_style=”divider-sm”]PERFECTIONAREA PENTRU UN ALT PROCEDEU DE SUDARE[/heading]

Dezvoltarea în România a sectorului de construcții metalice sudate a presupus următoarele;

 • Tehnici şi tehnologii moderne de sudare şi debitare
 • Echipamente cu un grad înalt de productivitate
 • Maşini de debitat în configuraţii complexe
 • Automatizări în domeniul sudării şi debitării, etc

În acest sens perfecţionarea (specializarea ) personalului de deservire a apărut  o necesitate. În foarte multe situaţii întîlnite , ignorarea acestei probleme a condus la pierderi mari pentru firme.

Scoala de sudori Transisud a abordat următoarele domenii:

Sudori cu electrod învelit (MMA) …..sudori MIG/MAG

Operator tăiere manual oxigaz…….operator tăiere cu plasmă arc-aer sau operatori pe maşină de debitat CNC
Sudor WIG…..Sudor WIG pe procedee orbitale

ObservaţieÎn toate cazurile întîlnite nici un sudor nu este profesional specializat multiproces. De aceea numele de sudor în România are un caracter generic. Este o mare difrenta între un “ Sudor WIG “ şi un “Sudor MIG/MAG”, aproape nu au nimic în comun cele două tehnici. La fel “Operatorul pentru debitare oxigaz” are foarte puţine competenţe comune cu “ sudorul oxiacetilenic “ şi deloc cu “ Operator debitare plasmă arc-aer”

[heading subtitle=”” size=”4″ heading_class=”style-3″ heading_style=”divider-sm”]RIDICAREA NIVELULUI PROFESIONAL IN VEDEREA AUTORIZARII CA SUDOR[/heading]

Normele europene în domeniu ( EN287/EN15614)  şi cele particularizate ale ISCIR ( CR7/CR9) care reglementează folosirea de sudori autorizaţi şi de proceduri de sudare omologate impun testări care pot  ajungă la un înalt grad de dificultate , funcţie de categoria de calificare solicitată.

În general, firmele care lucrează sub incidenţa acestor norme întîmpină următoarele probleme:

 • Desemnarea Responsabilului Tehnic cu Sudură se va face din rîndul specialiştilor sau în lipsa acestora a persoanelor care  deţină cunoştinţe bune în domeniu;
 • Lipsa specialiştilor interni şi necunoaşterea normelor amintite conduce la alegerea greşită a grupelor de calificare necesare şi implicit la costuri;
 • Alegerea şi pretestarea sudorilor în vederea autorizării presupune exersarea tehnicilor de sudare care vor fi autorizate în condiţiile grupei alese, astfel încît la dată de examinare sudorul  fie capabil  execute corect proba. Repetarea acestor probe înseamnă deasemenea costuri.
 • Cursuri de specializare ISCIR

Conform prescripţiilor tehnice CR 7 privind autorizarea sudorilor care lucrează sub incidenţa ISCIR, normă prevede  sudorii calificaţi prin cursuri de polificare şi care vor fiexaminaţi în vederea autorizării şi omologării de procedee de sudare vor trebui  urmeze un curs de specializare cu o programa bine stabilită ( ~112 ore) şi  susţină examenul de specializare anterior celui de autorizare.

Transisud este agreat ISCIR pentru organizarea de astfel de cursuri avînd autorizat un Formator ISCIR . Aceste cursuri se desfăşoară sub tutela strictă a ISCIR.

[heading subtitle=”” size=”4″ heading_class=”style-3″ heading_style=”divider-sm”]SCHIMBAREA PROFILULUI DE FABRICATIE AL UNEI FIRME[/heading]

În multe situaţii firmele îşi schimbă profilul de fabricaţie ( genul de produse) şi abordează produse noi care presupun alte tehnologii de sudare, uneori chiar pe acelaşi procedeu. Experienţă practică arată  în cele mai multe situaţii sudorii se adaptează greu sau sudează la calitate neacceptatăsau uneori tehnică de sudare este depăşită din punct de vedere al parametrilor.

Date fiind cele arătate mai sus este recomandat  firma şi organizeze pregătirea de fabricaţie şi pe acest domeniu prin perfecţionarea sudorilor pe plăci de proba nu pe produs.

În concluzie:

Transisud se adresează partenerilor avînd aceste probleme, cu programe de perfecţionare complet destinate scopului, cu informaţii tehnologice concrete, cu documentaţie specifică . “Ziua porţilor deschise” , (din nou un model împrumutat) este modul cel mai simplu de a cunoaşte şi informa beneficiarii serviciilor noastre asupra a ceea ce se doreşte în domeniul sudării şi debitării.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]